Blog

Optimizacija poslovanja: Kako smanjiti troškove u firmi ?

Pitanje kako smanjiti troškove tvrtke može biti jako neugodno, posebice ako se firma suočava s krizom. U jednoj prosječnoj firmi uvijek postoje neki troškovi koje bi se moglo kategorizirati po prioritetu i to je najbolji način za optimizaciju.

Pandemija, lockdown i inflacija uzrokovana prekidom lanaca opskrbe definitivno se može okarakterizirati kriznim periodom. Iako je rat “daleko” od Hrvatske, njegove posljedice na ekonomiju se već odražavaju i lokalno. Da bi se sačuvala likvidnost ,kada se posao ne razvija prema očekivanom planu, potrebno je kvalitetno upravljanje novcem.

U ovotjednoj temi našeg bloga smo pripremili par najjednostavnijih savjeta.

Table of Contents

Cash flow – praćenje novčanog tijeka

Novčani tijek, ili u poduzetničkom svijetu poznatiji kao “cash-flow” je obično financijski dokument ili pokazatelj koji prati kretanje novca i novčanih primitaka i izdataka u određenom vremenskom periodu. Na temelju praćenja omogućuje i predikcije pa je izuzetno koristan u poslovno-financijskom planiranju.

U teoriji ovo zvuči poprilično jednostavno, ali u stvarnosti je u pitanju potpuno druga slika. Mnogi poduzetnici uopće nemaju jasnu sliku priljeva i izdataka na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj razini jer ne postoji jasna financijska slika cjelokupnog poslovanja. Stoga je i predviđanje budućnosti znatno otežano.

Započnite s praćenjem te si uvedite cash-flow princip u svoje poslovanje i kroz svega nekoliko tjedana ćete imati puno jasniju financijsku sliku.

Ako ne znate gdje početi, javite nam se putem emaila na info@virtualni-asistent.com.hr kako bi od nas na poklon dobili excel dokument “cash flow template“, potpuno besplatno!

Kategorizacija troškova poslovanja

Cash flow vam također može pomoći da razvrstate troškove. Kategorizacijom troškova na fiksne i varijabilne prije svega možete doći do sljedećeg koraka, a to je kategorizacija po prioritetima!

Prioriteti su jako bitni pa evo i ja osobno dijelim troškove od najviših prioriteta pa sve do najnižih. Vrlo jednostavan princip gdje “low-prioriti” troškove uvijek možete posebno označiti i pratiti kako bi spoznali jesu li vam uopće potrebni?!

COGS optimizacija

Pojam Cost of goods sold označava troškove proizvodnje, ono troškove koji su nastali da biste određenu uslugu/proizvod prodali i u konačnici isporučili svome kupcu.

Obično je potrebno pokušati dogovoriti jeftiniju nabavku proizvoda/usluge s dobavljačima, a za isto su potrebne određene pregovaračke vještine.

Pregovaračke vještine

Kvalitetnim pregovaračkim vještinama se može uštedjeti jako puno novca. Počevši od plaća, stimulacija i bonusa prema zaposlenicima pa sve do pregovora s dobavljačima oko nabavnih cijena i troškova nabave.

Također je moguće razmotriti pregovore oko dospijeća, popularno kazano “valute plaćanja”.

Kvalitetan način za uštedu jest omogućavanje “rada od kuće” svojim zaposlenicima (zarada preko interneta je ionako aktualna) pa im dajete slobodu i tako dobivaju više slobodnog vremena. Uštede su također moguće i u ovom segmentu, naročito ako dosta novca trošite na isplatu putnih troškova koji se na ovaj način mogu poprilično srezati.

Leadership – uspješan krizni menadžment

Na kraju ćemo isktanuti ono najvažnije, a to je kvalitetno upravljanje u kriznim vremenima.

Biti vođa, kapetan momčadi zasigurno nešto znači. Ali, to podrazumijeva da ćete dati ruku u vatru za svoju momčad te da ste se spremni za nju boriti do kraja, bez obzira na ishod.

Dakle, svojoj ekipi treba biti primjer kako biste ju mogli uspješno voditi!

Zasučite rukave i budite primjer svojim kolegama te im dokažite da vaša smirenost ulijeva povjerenje!

Kako smanjiti troškove tvrtke?

– cash flow, praćenje priljeva i izdataka
– kategorizacija troškova, raspodjela po prioritetima
– pregovaračke vještine (plaće, putni troškovi, bonusi, troškovi nabave, COGS)
– krizni menadžment – biti kapetan momčadi

Ako niste sigurni gdje početi te vam treba dublja analiza te financijski menadžment, provjerite “portfolio” naših usluga i javite se s povjerenjem!

Moglo bi vas zanimati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *