U današnje vrijeme, sve veći broj tvrtki i poduzetnika prelazi na rad na daljinu, čime su virtualni asistenti postali iznimno traženi. Tako se i u Hrvatskoj za vrijeme jedne godine broj virtualnih asistenata udvostručio.
Ali što radi i kako postati virtualni asistent (ili takozvani VA)? Gdje mogu pronaći klijente? Koje alate trebam znati koristiti kako bih postao virtualni asistent?

Što radi virtualni asistent?


Virtualni asistent je osoba koja iz udobnosti vlastitog doma pruža podršku klijentima u obavljanju svakodnevnih zadataka.
Konkretni zadaci koje virtualni asistent obavlja ovise o potrebama klijenta. Oni su tu kako bi pomogli klijentima da učinkovito upravljaju svojim poslovanjem i smanje opterećenje posla. Klijent može biti pojedinac ili poduzeće, a mogu to biti strani ili domaći klijenti.Virtualni asistent može obavljati različite zadatke, a neki od najčešćih zadataka su:

  • odgovaranje na mailove i komunikacija s klijentima
  • zakazivanje sastanaka
  • planiranje putovanja
  • unošenje podataka
  • analiza podataka
  • prevođenje tekstova
  • vođenje društvenih mreža
  • pisanje članaka
  • vođenje projekata

Lista mogućnosti je neiscrpna i upravo je fleksibilnost jedna od najvažnijih osobina virtualne asistencije. Imate mogućnost odabira vrste posla kojom se želite baviti. Možete birati kada želite raditi, s kime želite raditi i koliko vremena želite na to utrošiti.

Vaša glavna odgovornost kao virtualnog asistenta je osigurati da klijentova poslovanja teku glatko i učinkovito. To uključuje razumijevanje njihovih ciljeva, potreba i očekivanja, te osiguravanje da se njihovi projekti i zadaci izvršavaju u skladu s dogovorom.

Virtualna asistencija vam može biti full-time posao ili part-time posao ako ste već zaposleni i želite dodatan izvor prihoda. Također, možete se odlučiti za rad na određenim projektima, sve u zavisnosti od vaših želja i mogućnosti.

Radno vrijeme je u principu fleksibilno, naravno sve zavisi od klijenta i vrste posla koju obavljate.

Kako postati virtualni asistent?

Prvi korak koji vam može pomoći u ostvarenju želje da i sami postanete virtualni asistent je da si postavite par pitanja. Što ja to volim raditi? Što znam raditi? Rad u kojim alatima mi ide od ruke? Važno je dati si odgovor na ova i slična pitanja koja vam mogu pomoći razumjeti vlastite interese, vještine i znanja.

Ako se osjećate udobno u radu s brojevima i ako ste iskusni u radu s Excelom, možete pružati usluge analize podataka, izvještavanja i druge administrativne zadatke koji se bave matematikom i brojevima.

Ukoliko ste kreativni i vješti u pisanju, te želite izraziti svoju kreativnost kroz rad, možete se okušati u pisanju raznih vrsta sadržaja. To može uključivati pisanje članaka za blogove, portale ili društvene mreže. Osim toga, kao virtualni asistent možete se baviti i vođenjem profila na društvenim mrežama, te kreiranjem sadržaja za objavljivanje.

Volite dizajn i znate se služiti Canvom? Onda se možete baviti kreiranjem vizuala za društvene mreže, kreiranjem letaka, raznih pozivnica i vizitki, ili pak prezentacija i dokumenata potrebnih za korištenje na internetu.

Kad jasno odredite svoje interese i vještine, možete se usmjeriti u pravom smjeru i krenuti u potragu za poslom virtualnog asistenta. Možda ćete htjeti početi s manjim projektima kako biste stekli iskustvo i razvili vještine koje će vam biti potrebne u daljnjem radu. Potrebno je biti uporan i dosljedan u svojim naporima kako bi se postigao uspjeh u ovom poslu.

Edukacija može biti odličan način za prve sigurne korake na putu virtualne asistencije. Na internetu postoji hrpa besplatnih materijala za učenje, kao i plaćenih edukacija. Proučavanje ovih tečajeva pomoći će vam da razvijete svoje vještine i pružite bolju vrijednost svojim klijentima.

Vjerujemo da uz nekoliko mjeseci učenja, možete steći dovoljno znanja u bilo kojoj oblasti i postati stručnjak u raznim alatima, kao što su Google Workspace, Excel, Canva, Photoshop, Trello ili bilo koji drugi alat koji odaberete da biste proširili svoje znanje. Važno je biti strpljiv i kontinuirano raditi na usavršavanju svojih vještina kako bi se postigao uspjeh u ovom poslu. Potrebno je imati motivaciju i posvećenost kako bi se uspješno savladale nove vještine i bili spremni pružiti kvalitetne usluge kao virtualni asistent.

Ako ste zainteresirani za to da postanete virtualni asistent, ali ne znate odakle početi, razmislite o našoj edukaciji za virtualne asistente. Tijekom edukacije ćete pronaći sve potrebne informacije o tome što trebate znati i kako se pripremiti za karijeru virtualnog asistenta. Pridružite se našoj edukaciji kako biste naučili nove vještine, stekli samopouzdanje i započeli uspješnu karijeru kao virtualni asistent.

Gdje mogu pronaći klijente?


Jedan od načina da pronađete posao kao virtualni asistent je da se registrirate na jednoj od freelance platformi, poput Upworka i Fiverra, gdje poslodavci oglašavaju poslove i traže kandidate. U početku, moguće je da ćete morati raditi po nižoj satnici, posebno ako nemate prethodnog iskustva. Međutim, to će vam pomoći da steknete bogato iskustvo i pozitivne ocjene koje će vam pomoći u pronalaženju novih klijenata. Važno je pronaći načine da se istaknete među drugim kandidatima i pružite kvalitetne usluge kako bi vam se klijenti vraćali i preporučivali vas drugima.

Još jedno neizostavno mjesto za traženje posla u oblasti virtualne asistencije je LinkedIn, poslovna društvena mreža za koju smo već svi čuli. Povežite se s drugim virtualnim asistentima, pročitajte kakve usluge oni nude i po kojoj cijeni, i prelistajte listu traženih poslova na LinkedInu. Možete i nuditi svoje usluge pišući objave na LinkedInu, tako da klijenti nađu put do vas.

Osim oglašavanja svojih usluga na LinkedInu, oglašavati se možete i na ostalim društvenim mrežama, poput Facebooka i Instagrama. Vaš profil na društvenim mrežama zapravo je svojevrsni portfolio pomoću kojega možete pronaći klijente.

Također, nemojte se bojati tražiti preporuke od zadovoljnih klijenata ili uložiti u marketing kako biste povećali svoju vidljivost i privukli nove klijente.

Ako ste zainteresirani postati virtualni asistent u Hrvatskoj, super mjesto na kojemu možete pronaći sve dodatne informacije koje vas zanimaju je Facebook grupa Virtualni Asistenti Hrvatska. Ova grupa nudi pregršt informacija i iskustava koje dijele korisnici grupe.

Zaključak

Ukratko, virtualni asistent obavlja različite zadatke u ime svojih klijenata kako bi im pomogao u učinkovitijem upravljanju njihovim poslovanjem. To uključuje različite administrativne, organizacijske, komunikacijske i druge zadatke koji ovise o potrebama klijenta.

Ako se smatrate dobro organiziranom i pouzdanom osobom onda svakako razmislite o zanimanju virtualnog asistenta. Rad od kuće, fleksibilnost i mogućnost organizacije vlastitoga dana svakako su jedne od najvećih prednosti ovoga zanimanja.

Odlučite što vam polazi od ruke, educirajte se u tome polju i započnite nuditi svoje usluge kao virtualni asistent.

Nadamo se kako smo vam uspjeli dati odgovor na pitanje što radi i kako postati virtualni asistent, te kako će vas možda upravo ovaj članak inspirirati da i sami istražite bezbrojne mogućnosti i dobrobiti virtualne asistencije!

Moglo bi vas zanimati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *