U ovotjednom izdanju našeg bloga analiziramo je li otvaranje tvrtke u Estoniji uopće isplativo. Mnogi “mainstream” mediji su prije par godina prenosili vijest kako u Estoniji, državi članici EU, možete u svega par klikova pokrenuti vlastitu tvrtku.

O čemu se radi?

Sve započinje s prijavom kao e-rezident. Uistinu super stvar jer u svega nekoliko klikova mišem možete ispuniti prijavu i tako steći osnovni preduvjet za otvaranje tvrtke u Estoniji.

Postupak registracije je također jednostavan, a najčešće se mnogi odlučuju na osnivanje društva s ograničenom odgovornošću, tzv. OÜ. Zatim slijedi procedura otvaranja bankovnog računa, a treba uzeti u obzir da je potrebno uplatiti temeljni kapital u iznosu od 2.500 eura ili pak potpisati izjavu da vlastitim sredstvima odgovarate do spomenutog iznosa.

Jako dobra stvar jest činjenica da sve možete odraditi u rekordno brzom roku i to iz udobnosti vlastitog doma. Također treba istaknuti da postoje specijalizirane tvrtke, kao Companio, koje za vas mogu odraditi sav posao registracije, otvaranja poslovnog računa pa čak i do računovodstvenih usluga.

Gdje se javljaju problemi?

Problem se pojavio upravo jer mnogi na prvu pomisle kako se radi o tax-free poreznoj oazi. Međutim radi se, upravno suprotno, o zemlji članici EU čija nadležna porezna uprava ciklično razmjenjuje sve podatke i transakcije s Poreznom upravom Republike Hrvatske. Što to znači?

To znači da vas definitivno čeka plaćanje poreza, prireza i svih doprinosa, kao da imate tvrtku i u Hrvatskoj. Dakle, ako imate tvrtku u Estoniji, a svoj posao obavljate “online” na teritoriju gdje imate prebivalište tada ste obveznici poreza na dohodak i pripadajućih doprinosa u matičnoj zemlji. Postoji velika šansa za dvostruko oporezivanje, a za to je uvijek dobro posavjetovati se s računovdstvenim servisom ili financijskim savjetnicima.

Usporedba poreza na dobit

Koliki je porez na dobit u Hrvatskoj?

Za tvrtke koje ostvaruju prihode do 7.500.000 milijuna kuna porez na dobit iznosi 10%

Koliki je porez na dobit u Estoniji?

Porez na dobit u Estoniji iznosi 20%. Uz to dodajmo i plaćanje poreza i prireza prema rezidentnosti, kao i kod isplate plaća i honorara. Npr. za isplatu 5000 eura dividende vaša tvrtka mora Estoniji uplatiti 20% poreza(corporate tax) (1000€), dok u Hrvatskoj na to porezna uprava obračunava porez i prirez (na primjeru zagrebačkog prireza od 18%) u iznosu od 560 eura.
Primjer
Bruto dobit 5000€ + 1000€ – Porez i prirez = 4440€ neto dobiti

Stoga se nameće pitanje isplativosti tvrtke u Estoniji, dok postoji i način da se dio oporezivanja izbjegne. Valja i naglasiti kako estonska porezna uprava može zatražiti dokaz o ispunjavanja vaših poreznih obveza u vašoj državi. Da biste to sve izbjegli ipak morate imati status Digitalnog nomada te boraviti u Estoniji najmanje šest mjeseci.

I sam sam se raspitivao o ovoj opciji čitajući razne poslovne portale, ali na kraju sam zaključio da je za moj biznis ipak najbolja solucija tvrtka registrirana u Hrvatskoj. Čak sam i zatražio mišljenje pojedinih kolega iz financijskog svijeta, ali i naše porezne uprave na spomenutu temu, ali konkretan odgovor nisam do danas dobio.

Čak sam odgovore potražio i od estonske strane, no tamošnje financijske institucije su me na moj upit uputile hrvatskima. Međutim, saznao sam više o troškovima osnivanja estonskog poduzeća:

Troškovi osnivanja tvrtke u Estoniji

TroškoviCijena
e-residency kartica120€ + porez
Troškovi registracije (VAT, VIES, registracija zaposlenika, otvaranje bank. računa). Dodatnih 50€ po članu uprave.390€ + porez
Troškovi računovodstva75€ minimum (najmanji paket tvrtke Companio)
Temeljni kapital2.500 € (moguće je i bez uplate temeljnog kapitala uz izjavu o odgovornosti u svoje ime i za svoj račun do spomenutog iznosa)

Zaključno, ovakav tip poslovanja je poprilično kompleksan, a svi vjerojatno želite izbjeći “čestitke” iz porezne na kraju godine pa se zato potrebno što detaljnije raspitati. Na kraju treba naglasiti kako je putem sustava START koristeći platformu e-Građani i u Hrvatskoj moguće pokretanje tvrtke elektroničkim putem.

Posredovanje i savjetovanje prilikom otvaranja tvrtki u inozemstvu: U slučaju da vas zanima pokretanje poduzeća u Estoniji ili nekoj drugoj zemlji, javite se za izradu individualne ponude i razradu detalja putem kontakt emaila:

info@svmedia.hr

ili ivana@svmedia.hr

Moglo bi vas zanimati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *