Otvaranje tvrtke u UK, odnosno Engleskoj ili Velikoj Britaniji je moguće obaviti online. Inače se radi o procesu koji može biti jako težak i kompliciran za sve one koji ne poznaju tamošnje zakonodavstvo i regulative.

Međutim, građani eurozone i članica EU imaju, unatoč Brexitu, pravo na rad na prostoru Ujedinjenog Kraljevstva pa su osim radne dozvole u mogućnosti i pokrenuti online biznis.

Poznavanje propisa je temelj, baza od koje trebate početi. Nekoliko je ključnih informacija koje biste trebali znati:

Kako osnovati tvrtku u Velikoj Britaniji?

Najbitnije jest određivanje strukture, odnosno temeljnih informacija vezanih uz strukturu poslovanja:

  1. Odaberite pravnu strukturu tvrtke: Postoji nekoliko različitih pravnih struktura koje možete odabrati za svoju tvrtku u Velikoj Britaniji, uključujući pojedinca (sole trader), partnersku tvrtku (partnership), ograničeno društvo (limited company) i još neke. Različite strukture imaju različite porezne i pravne implikacije, pa se savjetujemo da se posavjetujete s odvjetnikom ili računovođom prije donošenja odluke.
  2. Odaberite ime tvrtke: Ime tvrtke treba biti jedinstveno i ne smije biti već registrirano. Možete provjeriti dostupnost imena tvrtke putem internetskih usluga koje pružaju Companies House, vladino tijelo odgovorno za registraciju tvrtki.
  3. Registrirajte tvrtku: Nakon odabira pravne strukture i imena tvrtke, trebate registrirati tvrtku kod Companies House-a. Registracija se može obaviti putem interneta ili poštom. Registracija tvrtke zahtijeva plaćanje naknade, a ovisno o odabranoj strukturi, može zahtijevati dodatne dokumente.
  4. Prijavite se za porez: Registracija tvrtke kod poreznih vlasti obično se provodi putem HM Revenue and Customs (HMRC). Ovisno o vrsti tvrtke, morat ćete se registrirati za različite porezne vrste, uključujući porez na dodanu vrijednost (VAT), porez na dobit (corporation tax) i porez na dohodak.
  5. Registrirajte se za PDV (VAT): Ako očekujete da će vaša godišnja prodaja premašiti određenu granicu, trenutno postavljenu na £85,000 (u 2023. godini), morat ćete se registrirati za PDV. Ako se registrirate za PDV, morat ćete podnijeti periodične izvještaje o PDV-u HMRC-u.
  6. Osigurajte se: Ovisno o vrsti tvrtke i industriji, možda ćete trebati kupiti određene vrste osiguranja. Na primjer, ako zapošljavate radnike, morat ćete kupiti osiguranje odgovornosti poslodavca.
  7. Obratite pozornost na poslovne bankovne račune: Preporučuje se da tvrtka ima zaseban bankovni račun kako bi se odvojila poslovna sredstva od osobnih. Velik broj banaka u Velikoj Britaniji nudi poslovne bankovne račune.
  8. Izradite poslovni plan: Izrada poslovnog plana može vam pomoći u postavljanju ciljeva i strategija za vašu tvrtku. To uključuje istraživanje tržišta, planiranje financija i procjenu potencijalnih rizika i izazova s kojima se možete suočiti.
  9. Zapošljavanje: Ako planirate zapošljavati radnike, morat ćete se registrirati kod HM Revenue and Customs kao poslodavac. Morat ćete također imati sustav za obračunavanje plaća i poreza na dohodak te osigurati da se vaši radnici prijave za nacionalno osiguranje.
  10. Obratite pozornost na druge zakonske propise: U Velikoj Britaniji postoje razni zakonski propisi koji utječu na poslovanje, uključujući propise o zaštiti podataka, sigurnosti proizvoda i zaštiti potrošača. Važno je upoznati se s tim propisima i osigurati da vaša tvrtka djeluje u skladu s njima.
Koliki je porez na dobit u Engleskoj?

Trenutno (stanje u veljači 2023. godine), mala poduzeća (tzv. “small profits rate”) s godišnjom dobiti manjom od 300.000 funti plaćaju porez na dobit po stopi od 19%.
Veće tvrtke plaćaju porez po “main rate” stopi koja je također 19%, ali se primjenjuje na dobit veću od 300.000 funti.
Važno je napomenuti da se porez na dobit plaća na prijavljenu dobit, a ne na ukupan prihod tvrtke. Postoje određena pravila i propisi o tome što se smatra porezno priznatim troškovima, a što ne, što utječe na konačni iznos dobiti i stope poreza na dobit koji se primjenjuju.

Naša tvrtka između ostaloga nudi uslugu otvaranja biznisa u UK te se brine za rješavanje papirologije, a osim toga je uključena adresa, telefonski broj, kao i bankovni račun koji otvaramo u ime naših klijenata. Također se pritom dobiva i domena za kreiranje web stranice koju možete uz našu pomoć optimizirati za tražilice.

Kako pokrenuti firmu u Velikoj Britaniji?

Najbezbolnija metoda jest preko tvrtke SV Media koja će za vas otvoriti poslovni račun u banci, prijaviti tvrtku u primjereni registar, dodijeliti telefonski broj i tajnika te pomoći prilikom pripreme dokumentacije za godišnju prijavu prihoda. U uslugu ulazi GDPR privola te .com ili co.uk. domena za kreiranje web stranice

Za dobivanje ponude, molimo da nas kontaktirate putem emaila na:

info@svmedia.hr

Moglo bi vas zanimati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *