Današnje digitalno okruženje fluidnije je nego ikad, a mogućnosti i načini na koje se u njemu možemo prezentirati vrlo su raznoliki. Videi su samo jedan od tih načina, a programi za uređivanje videa postali su esencijalnim alatom za mnoge content creatore, bilo da se radi o osobnim videima, videima za društvene mreže ili profesionalnim projektima.

Baš kao i za uređivanje slika i za organizaciju, mnoštvo je programa za video editing i razlikuju se od cijene do složenosti, tako da mnogi zapravo ne znaju odakle i s kojim početi. Baš zato smo za vas istražili pet najboljih na današnjem tržištu te vam ukratko donosimo njihove dobre i loše strane.

1. Adobe Premiere Pro

Premiere je industry standard za profesionalno uređivanje videa i nudi beskraj moćnih alata, plugina i funkcija, kao i AI alate. Nudi mogućnosti integracije s drugim Adobe programima, pa se vrlo lako može povezati s npr. Adobe After Effects za ubacivanje dodatnih efekata u video.

Međutim, nije besplatan, pretplata je na skuplju stranu, malo je zahtjevniji za savladati, i za optimalne performanse preporuča se imati jače računalo. No ako su nekome u interesu profesionalniji i ozbiljniji klijenti i fluidan workflow, vrijedi u njega uložiti trud i vrijeme.

2. DaVinci Resolve

Standardna verzija je besplatna i zbog toga je DaVinci Resolve doživio boom jer nudi mnoštvo mogućnosti, kako za uređivanje videa, tako i za vizualne efekte i motion dizajn, i mnogi mu se priklanjaju baš zbog cijene i svrstavaju ga na razinu na kojoj je i Premiere.

No besplatna verzija svejedno ima dosta ograničenja u odnosu na plaćenu verziju i težak je za savladati jer ima neke svoje specifične načine rada i pravila.

3. CapCut

CapCut je većinski besplatan i može se koristiti i na mobitelu i na računalu. Sučelje mu je intuitivno, jednostavno se koristi i brzo se savlada. Idealan je za brzinski ili usputni editing i za dijeljenje videa na društvenim mrežama te nudi mnoštvo trending predložaka, efekata i glazbe i podržava širok raspon formata datoteka i rezolucija.

Naspram Premierea i DaVincija, CapCut ima ograničene mogućnosti što se tiče uređivanja boja, zvuka, ne nudi napredne alate za složenije projekte, manje je precizan i nešto sporiji prilikom renderanja i izvoza videa.

4. Clipchamp

Clipchamp je Microsoftov online program za uređivanje. Besplatan je i dostupan preko web pretraživača, što znači da se ne mora preuzimati i instalirati direktno na računalo. Jednostavan je i idealan za početnike i za osnovno uređivanje videa. Integriran je s OneDrive oblakom što omogućava lakše rukovanje datotekama.

Mane su mu ograničene mogućnosti u usporedbi s desktop programima, manjak naprednih alata te činjenica da zahtijeva stabilnu internetsku vezu bez koje se ne može koristiti.

5. Filmora

Filmora je program dostupan i za mobitele i za računala te nudi besplatnu i plaćenu verziju, a pristupačne je cijene. Jednostavan je za korištenje na objema platformama i pogodan je za početnike. Nudi osnovne i neke naprednije alate za uređivanje te podržava puno formata videa i zvučnih zapisa.

No besplatna je verzija dosta ograničena, program je nezgodan za kompleksnija uređivanja jer ne nudi širok raspon alata i mogućnosti, zna biti spor i neprecizan i na besplatnom se planu uvijek nalazi watermark.

Teško je jednoglasno odlučiti koji su najbolji programi za uređivanje videa. Možemo zaključiti da Adobe Premiere Pro i DaVinci Resolve nude najnaprednije alate, vizualne efekte, korekciju boja i sl. Ako se želite profesionalnije baciti u vode video editinga, vrijedi sjesti s njima zagrijati stolicu i istražiti sve njihove mogućnosti.

S druge strane, Clipchamp, Capcut i Filmora intuitivniji su i lakši za početnike, jednostavniji za korištenje i najčešće sasvim dovoljni za uređivanje videa za potrebe društvenih mreža. Ne škodi isprobati sve pa vidjeti koji najviše odgovara vašim potrebama, budžetu, iskustvu i željama.

Piše: Dunja Vincetić

Moglo bi vas zanimati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *